10 důvodů, proč jíst avokádo (1. část)

Možná, že jste se až do teď v obchodech tomuto exotickému ovoci vyhýbali nebo si ho koupili jen omylem v domnění, že se jedná o mango. Opomíjet avokádo by ale byla škoda, proto si ho hned při dalším nákupu cíleně přidejte do vašeho nákupního košíku. Přinášíme vám 10 důvodů, proč toto ovoce pravidelně zařazovat do jídelníčku.

Výživové hodnoty

Míchaná vajíčka s avokádemAvokádo je pro své skvělé vlastnosti důležitou součástí zdravé kuchyně. Ne nadarmo figuruje na seznamu superpotravin, neboli potravin plných zdraví prospěšných látek. Toto zelené ovoce je velmi výživné, polovina avokáda obsahuje zhruba 109 kalorií, sto gramů pak cca 160 kcal. Avokádo je tvořeno až ze 73 procent vodou, dále obsahuje 15 procent tuku, 8,5 procent sacharidů a 2,5 procent bílkovin. Jak je patrné, avokádo obsahuje mnohem méně sacharidů, než ostatní druhy ovoce a proto má nízký glykemický index a nezvyšuje tedy příliš hladinu krevního cukru.

Zdravé tuky

Avokádo je na druhou stranu jedno z nejtučnějších druhů ovoce. Jedná se však o zdraví velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které chrání naše tělo před celou řadou nemocí včetně rakoviny. Díky těmto mastným kyselinám hojně obsažených v avokádu budete mít nejen pevné zdraví, ale i krásně lesklé vlasy, zdravé nehty a zářivou pleť!

Bohatý zdroj vlákniny

Jedno avokádo v sobě obsahuje neuvěřitelných 9g vlákniny, což odpovídá polovině doporučeného dennímu příjmu. Nejenže vás tedy díky vysokému podílu vlákniny avokádo zasytí, ale jeho pravidelná konzumace je také účinnou prevencí proti zácpě a dalším zažívacím problémům.

Vitamíny a minerály (E, B6, vitamín K, více draslíku než banány!)

Avokádo je zásobárnou dvaceti nejrůznějších vitamínů a minerálních látek – zejména pak vitamínu E, který je účinným antioxidantem právě při boji proti rakovině. V avokádu dále naleznete například vitamín K, B6 a C. Z minerálních látek avokádo obsahuje hlavně železo, draslík a měď.

Pomáhá vstřebávat vitamíny a minerály z potravy

Díky vyššímu procentu tuku slouží avokádo, stejně jako například olivový olej jako pomocník při vstřebávání vitamínů a dalších prospěšných látek z potravy do vašeho těla. Pokud ho tedy přidáte například do zeleninového salátu, zvyšujete tak možnost, že vaše tělo využije všechny v něm obsažené vitamíny a minerály.

Pokračovat na 2. část článku

Summary
10 důvodů, proč jíst avokádo (1. část)
Article Name
10 důvodů, proč jíst avokádo (1. část)
Description
Přinášíme vám 10 důvodů, proč toto ovoce pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Author
Publisher Name
fitkalendar.cz
Publisher Logo