Medvědí česnek – zázrak naší přírody

Jaro se probouzí a s ním i medvědí česnek, který opět provoní naše lesy svou specifickou česnekovou vůní, která jde cítit na metry daleko. Využijte toho a navštivte přírodu pro načerpání energie nebo si rovnou nasbírejte tuto zázračnou rostlinu, která má své všestranné využití.

Co je medvědí česnek?

medvědí česnek bez květů

Medvědí česnek neboli latinsky Allium ursinum je trvalka s léčivými účinky. Rostlina je tvořena v podzemí z cibule bílé barvy a nadzemní částí, která dosahuje výšky kolem 20 cm, je tvořena zelenými listy. Květy rostliny jsou drobné a bílé barvy.

Oblíbeným teritoriem jsou vlhká místa, která jsou v ústraní slunečnímu svitu. Tudíž lze hledat podél potoků, nejlépe v listnatých lesích a převážně v nížinách. Medvědí česnek se obvykle vyskytuje v hojném množství na daném místě. Jedná se převážně o Evropu, kde ji lze nalézt. Využívat ji je možné jako léčivo, v kuchyni nebo také jako okrasnou rostlinu. Zamilujete si její všestrannost. Rostlina je specifická svou vůní, ovšem lze ji lehce zaměnit s jedovatou konvalinkou. Na první pohled jsou si velmi podobné, ovšem konvalinka má své listy matné, kdežto medvědí česnek krásně lesklé (popř. vůně jistě napoví).

Medvědí česnek a účinky na zdraví

listy medvědího česneku

Medvědí česnek je bohatý na vitamín C, nazýván je přírodním antibiotikem a antioxidantem, reguluje činnost žaludku, napomáhá s trávením, likviduje střevní parazity, dokáže urychlit hojení ran a vředů či snižuje krevní tlak. Dokonce lze šťávu z listů využívat jako repelent. Není úžasný?

Sběr je možný do doby než začne kvést, to je přibližně do konce května (záleží na lokalitě či klimatu daného jara). Je to proto, že se blahodárné účinky medvědího česneku květem vytrácí. Pro sběr jsou nejvhodnější listy. Dbejte na to, abyste rostlinu nesbírali v chráněném území.

Nejlepší je využívat rostlinu čerstvou. Chceme-li si ji uchovat déle, je možné například naložit do oleje nebo nasekat a zamrazit. V kuchyni lze využít jen tak – nasekaný na chleba s máslem, vykouzlíte z něj výbornou polévku nebo naděláte zásoby v podobě lahodného pesta. Těch možností je celá řada a meze se nekladou. Jistě vás nezklame a váš jídelníček bude každoročně z jara příjemně zpestřený o tuto výjimečnou surovinu.

Pesto z medvědího česneku

medvědí česnek pesto

Pokud si chcete udělat domácí pesto z medvědího česneku, bude vám stačit jen pár minut na jeho přípravu. Používá se k dochucení těstovin a salátů, můžete si ho namazat na chléb a jistě pro pesto najdete další uplatnění dle vaší chuti.

K přípravě pesta si připravte:

  • hrst listů medvědího česneku
  • 50g parmezánu
  • 75g slunečnicových semínek nebo piniových oříšků
  • 100ml panenského olivového oleje
  • sůl

Příprava je snadná. Semínka si na pánvi lehce opražíme. Vedle si předem nakrájíme listy medvědího česneku a tyto nakrájené listy v mixéru na jemno rozmixujeme. Dále přidáme semínka a znovu chvíli mixujeme. Následně můžeme začít přilévat olivový olej, aby pesto nebylo suché. Lehce osolíme a přidáme parmezán. Po dalších pár minutách mixování máme pesto hotové. Uváděný poměr surovin je orientační, zkuste dle své chuti někde ubrat, někde přidat.

TIP: Pokud si chcete pesto uložit na později, v lednici vydrží i několik týdnů. Aby si zachovalo krásně zelenou sytou barvu, je vhodné nejdříve listy medvědího česneku zblanšírovat. 

Summary
Medvědí česnek - zázrak z přírody
Article Name
Medvědí česnek - zázrak z přírody
Description
Jaro se probouzí a s ním i medvědí česnek, který opět provoní naše lesy svou specifickou česnekovou vůní, která jde cítit na metry daleko. Využijte toho a navštivte přírodu pro načerpání energie nebo si rovnou nasbírejte tuto zázračnou rostlinu, která má své všestranné využití.
Author
Publisher Name
fitkalendar.cz
Publisher Logo