Nemáte zkušenost s rostlinnými mléky? Předem je nezavrhujte a nepodceňujte. Velký omyl může být, že rostlinné mléko je jen veganská náhražka ke klasickému kravskému mléku a že je to pouze obarvená voda na bílo (to spíše vzhledem k obsahu látek v čerstvém kravském mléce bývají obarvenou vodou některá krabicová mléka).
Druhy rostlinného mléka
Rostlinná mléka obsahují mnoho důležitých látek, které naše tělo vyžaduje. A při domácí výrobě si tím můžete být úplně jistí. Co druh mléka, to jiné složení a množství obsažených látek. Záleží na surovinách, které k výrobě mléka použijeme. Mezi nejoblíbenější patří mléko makové, mandlové či rýžové. Dále se můžete často setkat s mlékem konopným, sezamovým, ovesným, kokosovým, sójovým a také třeba se slunečnicovým.
Výroba rostlinného mléka není vůbec složitá ani časově náročná. Pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků, nechte přes noc zvolenou surovinu namočit ve vodě. To je vhodné u tvrdších surovin jako jsou mandle či slunečnice. Surovinám, jako ovesné vločky či mák, postačí ve vodě i jen pár hodin, případně povařit.
Postup přípravy domácího rostlinného mléka
Obsah nádoby (vodu se surovinou) přelijte do mixéru (blenderu) a mixujte do té doby, dokud nebude obsah úplně dohladka. Následně budete potřebovat sítko či plátýnko (někdo používá silonky, někomu postačí cedník). Rozmixovanou hmotu profiltrujte přes textilii (sítko, cedník). Filtraci opakujte dokud nezískáte tak jemné mléko, jak požadujete.
Výsledkem vám bude výborné domácí rostlinné mléko bez jakýchkoliv konzervantů a dalších umělých látek. Uskladněné v lednici vydrží až 5 dní. Před použitím doporučujeme vzniklou usedlinu rozpustit protřepáním nádoby.

